Biokandalló – Az Otthoni Partik Jövője

Biokandalló – Az Otthoni Partik Jövője

Melyikünk ne vágyna egy hosszú, hideg téli estén egy kis melegségre, ráadásul otthonos környezetben? Most ahelyett, hogy csupán a televízióban néznénk a perzselő tűz ropogását, saját otthonunkban is kényelmesen hozzáférhetünk a rég elterjedt party élményhez – csak most egy kicsit másképp.

A biokandalló lényege, hogy eredeti változatánál számtalanszor takarékosabb, használata modern, divatos, és rendkívül praktikus. Amellett, hogy kitűnően passzol akár a régies, melegebb színekkel tarkított háztartások stílusához, egy ezüst színű darab a modernebb házak falán is remekül mutat. Feldobja környezetét, és még otthonosabbá varázsolja a hűvösebb estéket. Mivel azonban a szépség még nem minden, fontos kihangsúlyozni, mennyiben is segítheti mindez mindennapjainkat. Ahogy azt a nevében is látjuk, bio, tehát a kandallók eddigi legtermészetesebb formájáról van szó. Kíméletes a környezetre nézve, valódi tűz működteti, de nem a megszokott módon. Ez a fajta kandalló tűzifa helyett mindössze éghető anyagokat igényel, ilyen például bio-ethanol, valamint az alkohol is. Használata meglehetősen egyszerű, a beletöltött folyadéknak csupán a megfelelő hőfokra kell melegednie, és már kész is a várt hatás. Az egyetlen dolog, amire érdemes ügyelnünk, hogy a tartályt semmiképp ne töltsük túl, de ebben segítségünkre lehetnek az ehhez kapcsolódó oktató videók, valamint a termék használati utasítása. Nem jár sem hamuval, sem fatörmelékekkel, az égés során ugyanis mindössze vízpára, és minimális szén-dioxid termelődik. Az sem okoz gondot, ha már merőben túl vagyunk az építkezésen, és a helyhiány sem lehet kifogás: a biokandallóhoz nincs szükség kéményre, sok helyre, és a tüzelőanyag tárolását is kiküszöböljük. Az első igazi kandalló, ami bármelyik panel lakás falain is ugyanúgy megállja a helyét, akár egy családi házén.

Biokandalló vs Elektromos kandalló

Az elektromos kandallókkal szemben is előnyt élvez, hiszen a valódi tűz látványával semmi sem veheti fel a versenyt. Karbantartása is gazdaságos, a hagyományos kandallókhoz képest jóval kevesebb pénzbefektetést igényel. Amellett, hogy nem kell költenünk sem tűzifára, sem kémény építésre, a fenntartása is teljesen ingyenes. Beszerelését követően azonnal használatba vehető, körülbelül egyetlen perc alatt képes elérni a kellő hőfokot a működéshez. Nincs szükség külön engedélyeztetésre hozzá, és az ára is mindössze 120.000-300.000 forint között mozog, míg egy hagyományos kandalló vételára elérheti az 500.000 forintot is. Nagycsaládosok is bátran használhatják, hiszen a szoba levegője ahelyett, hogy poros, vagy száraz lenne, párásít, tehát kisgyermekek, vagy légúti betegséggel küszködők is bátran kipróbálhatják. Karbantartása roppant egyszerű, egy nedves rongy segítségével tudjuk külsejét tisztán tartani. Nincs szükség tisztítószerekre, drága eszközökre mindehhez, elég, ha gyakran áttöröljük, hogy megőrizze fényességét. Beszerzése sem igényel több energiát, szaküzletekben mint pl a kandallofutár, valamint lakberendezési kiállításokon egyre inkább fellelhető. Amennyiben folyamatosan figyeljük az ajánlatokat, még árkedvezményekre is szert tehetünk. A kedvezmények által segítségével 10, 20, vagy akár még több százalék is lejön a termék árából, tehát maximálisan megéri számunkra a vétel. Az ezzel kapcsolatos kiállításokon és üzletekben szakemberek segítségét kikérve találhatjuk meg a hozzánk leginkább passzoló darabot. A hozzáértők tanácsokat adhatnak a legpraktikusabb forma kiválasztásához, hogy színben, méretben, vagy árban melyik kandalló illene leginkább lakásunkba.

biokandalló

A design-t tekintve beszélhetünk függesztett, valamint szabadon álló kandallókról, tehát ha nem csupán szobánk falát szeretnénk színesebbé tenni ezzel a modern lakás kiegészítővel, akkor is van megoldás. A szabadon álló kandallók kiválóan mutatnak például a nappali közepén, garantáltan oda vonzzák vendégeink tekintetét. A biokandallók készülhetnek egyéni méret alapján is, amennyiben a szabványméretek közül az ember nem találná meg a számára tökéletes kandallót. A biokandallók különlegessége még, hogy használatukat merőben megkönnyíti a távirányító megléte, mely segít a kandalló üzemeltetésében. Így akár a kanapén fekve is kényelmesen szabályozhatjuk kedvünkre, minden erőfeszítés mentesen. A távirányító igénylése ugyan plusz pénzbe kerül, de hosszú távon érdemes rá befektetni kényelmi szempontból. A bele önthető bioetanolt is igényeink szerint választhatjuk ki, kísérletezhetünk, kandallónkba melyik tetszik leginkább. Ezek kiszerelésüket tekintve is különböznek, választhatunk kisebb, egy literes bioetanolt, vagy akár öt literest is, ha már biztosak vagyunk döntésünkben. Ezek között is akadnak sima, minden illattól mentes változatok, de ugyanúgy a kicsit téliesebb, fenyő, vagy mondjuk vanília illattól kezdve egészen a frissítő fekete szőlő illatúig bővülhet a kínálat. Ezek árak körülbelül 1500 forintnál kezdődik, és illatosítástól, valamint mérettől függően akár 7000 forintig is emelkedhet. A bioetanolhoz azonban nem szükséges külön tároló helyiség, üvege akár a polcon is elfér, könnyen kezelhető, csak mindig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű utánpótlásról.

Biokandalló tartozékok és szállítás

A kandallóhoz tartozó elemek akár interneten keresztül is megrendelhetőek, ez által megkönnyítik a vásárlást. A házhozszállítás funkció még a biokandalló, és azon tartozékai cipelését sem hagyja ránk, sőt, van, hogy az árban már a szállítási költség is automatikusan bele van kalkulálva. Ha ugyan a saját otthonunkban mégsem tudnánk elképzelni ezt a lenyűgöző kelléket, még mindig ott a lehetőség, hogy szeretteinket lepjük meg vele, hiszen ki ne örülne egy stílusos biokandallónak otthonában? Amennyiben nem szeretnénk mellényúlni ízlésüket illetően, ajándékkártyával is megoldhatjuk a dolgot, mely segítségével csupán az összeget ajándékozzuk például családtagjainknak, akik utána kedvükre tervezhetik meg saját kandallójukat. Tervező segítségével, még rajztudást sem igényelve elkészítheti bárki a számára megfelelő méretet, színt, a mobilitás mértékét, vagy hogy mennyire legyen modern kandallója kinézete. Az sem probléma, ha a retro design szerelmesei élnének az ajánlattal, a biokandalló tervezése ugyanis rugalmas, és még az antik bútorok sokaságában is képes kitűnően mutatni.

Ahhoz sem kell feltétlenül ragaszkodnunk, hogy bent tároljuk az új bútort, a kertben is ugyanakkora haszna lehet egy családi este során. Ódivatú, rozoga hősugárzók helyett magunk mellé állíthatunk egy egyedi tervezésű darabot, mely hatása garantált. Otthonos környezetet teremt még a szabadban is, de persze ez nem minden, fázás helyett megoldást nyújt a hidegebb estéken is. Tartozékai közé tartozik még a kandallóbetét, valamint a dekoratív hasábok, amik még színesebbé és természetessé varázsolják magát a kandallót. Ha inkább modernebb típust választunk, dísz köveket is tudunk hozzá vásárolni, a régiesebb stílus kedvelőinek azonban ajánlatosabbak a fa kiegészítők. A díszkövek megvásárolhatók több színben, méretben, és például egy ezüst kandalló belsejében remekül mutatnak. Tisztításuk sem jár túl sok bonyodalommal, speciális tisztítószerrel, vagy akár sima, tiszta vízzel is átmoshatjuk őket, ha porosak lennének. A külsejét, ahogy azt már említettem, elég egy nedves ronggyal napjában többször áttörölni, de erre is kaphatunk speciális folyadékokat, melyek segítenek a tisztításban. Ilyen például az univerzális tisztítószer, vagy a rozsdamentes acélt biztosító folyadék, amik nem csak hogy megelőzik, de akkor is kiválóan tisztítanak, amikor véletlenül elhanyagoltuk biokandallónkat, és az elkezdett rozsdásodni, porosodni.